Economia circular, el motor de l’eficiència de la utilització de matèries primeres i la reducció d’emissió de gasosEconomia circular, el motor de la eficiencia en la utilización de materias primas y la reducción de la emisión de gases

economia circular garcia riera construim sostenibilitat

Entenem per economia circular com un model, sistema o estratègia que crea valor i prosperitat. Ja que allarga la vida útil dels productes i materials, i converteix els residus finals de la cadena de producció al punt d’inici. A través d’aquest sistema, fem que els recursos utilitzats siguin més eficients, ja que s’utilitzen per més d’una vegada.

Aquest sistema es contrasta amb el concepte d’economia lineal, on el seu model de producció es basa en extreure, produir, utilitzar i llençar. Per contra, els sistemes d’economia circular es centren en el cicle dels recursos i es basen en els dissenys de llarga durada, el manteniment, la reparació, la reutilització, el reciclatge i la renovació dels materials i productes existents, per minimitzar els recursos utilitzats i la fabricació de residus, la pol·lució i les emissions de diòxid de carboni.

Podríem dir doncs, que l’economia circular és un altre factor clau de la Sostenibilitat, ja que permet reaprofitar i reduir la quantitat de matèria primera.

Garcia Riera fa ús de l’economia circular en els seus projectes, com és el cas del projecte de 68 habitatges, pàrquing i locals comercials a Mollet del Vallès. En aquest projecte, es tracta de la valorització del material procedent de l’enderroc de les edificacions preexistents per a la seva posterior utilització com àrid reciclat en la millora de l’esplanada que ha de rebre la llosa de fonamentació en les obres d’execució de la promoció d’habitatges.

 

La Unió Europea i l’economia circular

La Unió Europea produeix més de 2.500 milions de tonelades de residus a l’any. Per aquest motiu, la Comissió Europea va presentar el març del 2020, en el marc del Pacte Verd Europeu i un nou Pla d’acció per a l’Economia Circular, que inclou propostes sobre el disseny de productes més sostenibles, la reducció de residus i l’empoderament dels ciutadans (com el dret a reparar). Aquests plans i estratègies tenen especial interès per als sectors intensius en recursos, com ho són els de l’el·lectrònica i les TIC, els plàstics, tèxtil o la construcció.

El febrer de 2021, el Parlament va votar el Pla d’acció sobre l’economia circular i va demandar mesures addicionals per avançar cap a una economia neutra en carboni, sostenible, lliure de tòxics i completament circular al 2050. Per això, però, s’ha d’incloure lleis més estrictes sobre reciclatge i objectius vinculants per a 2030 de reducció de la petjada ecològica per l’ús i consum de materials.

 

Per què hem de canviar a una economia circular?

A causa de l’augment de la demanda de matèries primeres i l’escassetat de recursos. Tenim matèries primeres crucials i que són finites, i si tenim en compte que la població mundial creix, la demanda també augmenta.

Altres motius són la dependència d’altres països per aconseguir aquestes matèries primeres. Però el més important i rellevant, és l’impacte que té en el clima; l’extracció i l’ús de matèries primeres tenen unes conseqüències mediambientals importants, augmenta el consum d’energia i les emissions de diòxid de carboni (CO2). Així doncs, un ús més intel·ligent de les matèries primeres pot reduir les emissions contaminants.

 

Beneficis de l’economia circular

Les mesures de prevenció de residus, el disseny ecològic i la reutilització, podrien estalviar diners mentre es redueix el total anual d’emissions de gasos de l’efecte hivernacle. Actualment, la producció dels materials que utilitzem cada dia són els responsables del 45% de les emissions de CO2.

La reducció de la pressió sobre el medi ambient, millorar la seguretat de subministrament de matèries primeres, estimular la competitivitat, la innovació i el creixement econòmic (0,5% addicional del PIB) i de treball (es crearien uns 700.000 llocs de feina a la UE), són altres beneficis que es podrien generar a partir de l’aposta d’avançar cap a una economia més circular.

 

Font: Parlament Europeu

Entendemos por economía circular como un modelo, sistema o estrategia que crea valor y prosperidad. Puesto que alarga la vida útil de los productos y materiales, y convierte los residuos finales de la cadena de producción en su punto de inicio. A través de este sistema, basura que los recursos utilizados sean más eficientes, puesto que se utilizan por más de una vez.

Este sistema se contrasta con el concepto de economía lineal, donde su modelo de producción se basa al extraer, producir, utilizar y tirar. Por el contrario, los sistemas de economía circular se centran en el ciclo de los recursos y se basan en los diseños de larga duración, el mantenimiento, la reparación, la reutilización, el reciclaje y la renovación de los materiales y productos existentes, para minimizar los recursos utilizados y la fabricación de residuos, la polución y las emisiones de dióxido de carbono.

Podríamos decir pues, que la economía circular es otro factor clave de la Sostenibilidad, puesto que permite reaprovechar y reducir la cantidad de materia prima.

Garcia Riera hace uso de la economía circular en sus proyectos, como es el caso del proyecto de 68 viviendas, parking y locales comerciales en Mollet del Vallès. En este proyecto, se trata de la valorización del material procedente del escombro de las edificaciones preexistentes para su posterior utilización como árido reciclado en la mejora de la explanada que tiene que recibir la losa de fundamentación en las obras de ejecución de la promoción de viviendas.

 

La Unión Europea y la economía circular

La Unión Europea produce más de 2.500 millones de tonelades de residuos en el año. Por este motivo, la Comisión Europea presentó el marzo del 2020, en el marco del Pacto Verde Europeo y un nuevo Plan de acción para la Economía Circular, que incluye propuestas sobre el diseño de productos más sostenibles, la reducción de residuos y el empoderament de los ciudadanos (como el derecho a reparar). Estos planes y estrategias tienen especial interés para los sectores intensivos en recursos, como lo son los del el·lectrònica y las TIC, los plásticos, textil o la construcción.

El febrero de 2021, el Parlamento votó el Plan de acción sobre la economía circular y demandó medidas adicionales para avanzar hacia una economía neutra en carbono, sostenible, libro de tóxicos y completamente circular al 2050. Por eso, pero, se tiene que incluir leyes más estrictas sobre reciclaje y objetivos vinculantes para 2030 de reducción de la huella ecológica por el uso y consumo de materiales.

 

Por qué tenemos que cambiar a una economía circular?

A causa del aumento de la demanda de materias primas y la escasez de recursos. Tenemos materias primas cruciales y que son finitas, y si tenemos en cuenta que la población mundial crece, la demanda también aumenta.

Otros motivos son la dependencia otros países para conseguir estas materias primas. Pero el más importante y relevante, es el impacto que tiene en el clima; la extracción y el uso de materias primas tienen unas consecuencias medioambientales importantes, aumenta el consumo de energía y las emisiones de dióxido de carbono (CO₂). Así pues, un uso más inteligente de las materias primas puede reducir las emisiones contaminantes.

 

Beneficios de la economía circular

Las medidas de prevención de residuos, el diseño ecológico y la reutilización, podrían ahorrar dinero mientras se reduce el total anual de emisiones de gases del efecto invernadero. Actualmente, la producción de los materiales que utilizamos cada día son los responsables del 45% de las emisiones de CO₂.

La reducción de la presión sobre el medio ambiente, mejorar la seguridad de suministro de materias primas, estimular la competitividad, la innovación y el crecimiento económico (0,5% adicional del PIB) y de trabajo (se crearían unos 700.000 lugares de trabajo en la UE), son otros beneficios que se podrían generar a partir de la apuesta de avanzar hacia una economía más circular.

 

Fuente: Parlamento Europeo

Garcia Riera gestio residus construccio i demolicio
Recommended Posts
Garcia Riera projecte ampliacio escola sant quinti mediona